Over de herstelgroep

Een deelnemer over de herstelgroep:

“Ik kom al een aantal jaar bij de herstelgroep. Wat ik prettig vind aan de herstelgroep is dat je je gehoord voelt en dat de onderwerpen vaak gaan over de verschillende soorten fasen van herstel waar je doorheen gaat. Ook worden andere onderwerpen besproken zoals bejegening door ggz en (zelf)stigma.

Er is geen taboe omdat vaak de ervaringswerkers kampen of hebben gekampt met de dezelfde uitdagingen die de meeste cliënten ook kennen. De ervaringswerkers die bij het gesprek aanwezig zijn ervaar ik als prettig met elk hun eigen inbreng.

Meestal beginnen we met een rondje ‘hoe was je week?’ en wat je hebt met het thema van de dag. Dat duurt een half uur tot driekwartier. Dan is er even pauze van vijf minuten. Als dat afgelopen is gaan we dieper op het thema van de dag in en als afsluiter wordt gevraagd hoe je het gesprek ervaren hebt.

Wat het voor mij doet is dat het mijn emotioneel ondersteunt en het helpt mij bij hebt relativeren van mijn uitdagingen. Plus het geeft mij herkenning, erkenning van de dingen waar ik mee zit, mede door de inbreng van anderen.
Enige kanttekening die ik heb, is het niveauverschil per cliënt in zijn of haar herstel, wat ik af en toe als niet prettig ervaar.”