Ervaringen Koffiekamer

Op deze pagina vind je een een aantal ervaringen, situaties en quotes van deelnemers aan de online Koffiekamer.

Donderdag 4 Juni

We beginnen een rondje met hoe het gaat en hoe het afgelopen week is gegaan.

DN (= Deelnemer of Deelneemster) vertelde vorige week dat iedere dag van de week hetzelfde leek en ze vond dit niet leuk. EW had wat (= Ervaringswerker) tips gegeven. Afgelopen week ging het beter omdat ze met vriendinnen afsprak oa op het terras. Ze was er ook bij in Amsterdam bij de demonstratie, wel gewaagd, want niemand hield zich aan coronamaatregelen. Later vertelt EW er ook te zijn geweest.

Een andere DN is er voor het eerst. Ze vertelt dat ze genoeg te doen heeft zoals cursussen spiritualiteit, elke ochtend wandelen, een cursus via de vrijwilligersacademie op de Keizersgracht en zingen in een koor. Over dat laatste vertelt ze dat ze achterdochtige gedachten kan hebben tegenover andere koorleden. Ze denkt dan dat zij het over haar hebben, oa omdat ze geen werk heeft en de rest wel. Ze gaat na de zomer weer beginnen. EW vraagt of het zou helpen om deze achterdochtige ideeën te bespreken zodat ze ontkracht kunnen worden. EW deelt dat het haar heeft geholpen om deze gedachten te delen met iemand die je vertrouwt, een vriendin. Zij legde uit dat waanidee niet mogelijk kon zijn en ze gaf daar redenen voor zodat deze gedachten ontkracht konden worden. EW gaat haar later bellen om het hier nog over te hebben. Beide cliënten gaven aan dat ze kunnen genieten van klassieke muziek.

EW vraagt aan cliënten of ze het prettiger zouden vinden met een thema te werken. Volgende week gaan we het hebben over dagactiviteiten/zingeving.

Vraag van EW: Waar ben je dankbaar voor? In eerste instantie alleen voor gezondheid, maar nadat EW vertelde waar die dankbaar voor was hadden ze inderdaad meer dingen zoals dankbaar zijn voor een woning.

EW vraagt wat cliënten nog merken van corona crisis?

Niemand wil meer wat delen en het is tijd om af te ronden. Cliënten waren weer open en deelden ervaringen. Ze vonden koffiekamer prettig maar wel met thema volgende week.

 

Donderdag 11 Juni

DN is dankbaar dat ze een jong neefje heeft, die geeft haar positieve energie. Ze wordt de laatste tijd vroeg wakker met hoofdpijn. Normaal gesproken zou ze hardlopen maar momenteel heeft ze last van hielspoor en moet rust houden. Wat ze wel elke dat doet is mindfulness. Ze schrijft veel over hoe ze zich voelt. En belt in deze corona tijd veel met hulpverleners. EW gaf als tip om haar stukjes die ze schrijft terug te lezen op momenten dat het minder gaat. Ze vertelde dat ze een drankverleden heeft en af en toe trek heeft. Vooral als ze ruzie heeft met haar vriend. Haar vriend woont al 25 jaar in Londen. Ze heeft zelf ook een tijd in Londen gewoond maar toen ze haar baan kwijt raakte, is ze weer terug naar Nederland gegaan. Ze zien elkaar nu om 2 maanden, althans voor de coronatijd.

We hebben gesproken over lekker eten. EW kwam met de tip om op thuisbuis te kijken de Arkin site. Er staan gezonde gerechten in met een kooktijd van een kwartier.

DN heeft haar moeder een hele tijd niet gezien. Toen het minder goed ging met DN heeft haar moeder een week voor haar gezorgd. Maar na die week is ze weg gegaan en zei tegen DN dat ze het niet meer aankon om voor haar te zorgen. Haar moeder heeft nu haar arm gebroken en belde DN op. DN was eerst heel boos op haar moeder omdat ze geen contact wilde, maar die boosheid zakt nu. Met haar vader heeft ze wel contact.

 

Maandag 15 juni

DN woont op een boerderij in Overijssel. Ze hebben paarden en honden. Hij ging voor de corona tijd naar dagbesteding. Eerst vond hij het fijn op zijn dagbesteding, maar hij moest naar een andere dagbesteding waar hij het niet naar zijn zin had. Er waren daar slechte mensen in de zin van stelen etc. Op de dagbesteding waar hij nu zit maakt hij een verjaardagskalender.

In deze coronatijd is hij veel aan het beeldbellen. Hij vroeg naar onze achtergrond. Alle EW’s hebben kort toegelicht wat ze hebben meegemaakt. DN is zelf te vroeg geboren en kreeg daarna een hersenbloeding als baby.

DN vertelde dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen. Op de vraag hoe het nu met hem gaat zegt hij dat het slecht met hem gaat. EW deelde ervaring en herkenning.

Hij zet zich zelf in bij de Zilverlijn. Een telefoonlijn voor eenzame ouderen. EW gaf als tip de Warmline voor hem om zelf heen te bellen.

Hij volgde mindfulness maar kan het niet meer betalen. EW stuurt hem een Stay Home toolkit en tips voor gratis mindfulness.

Zijn droom is op vakantie naar Spanje.

 

Maandag 13 Juli

Een DN vertelde over zijn weekend. DN heeft dit weekend een goede vriendschap verbroken. Het was een goede vriendschap die jaren geduurd heeft. Het was een moeilijk besluit omdat DN al niet veel vrienden heeft. EW vonden het knap dat hij dit besluit heeft genomen.

Op de vraag wie wil wat delen vertelde een DN over zijn depressie. Het is een depressie die is ontstaan als bijwerking van medicatie. Er wordt gezocht naar de goede medicatie.

Ook hebben we het gehad over wat hem helpt als het even minder goed gaat. Hij heeft geen briefje met dingen die hij doet als het minder goed met hem gaat. Hij gaat automatisch activiteiten doen die hem afleiden. Hij is veel met wetenschap bezig, dit is voor hem goede afleiding. En hij belt veel met zijn zusje. En woont samen met zijn moeder waarmee hij samen veel Netflix kijkt.

DN is portret fotograaf. DN heeft ons verteld wat de kunst is om een goede portret foto te maken. Daar zit een hele theorie achter. DN heeft in het verleden een portret foto gemaakt van een EW. EW zocht de foto op zodat we hem samen konden bekijken.

DN vertelde nog eens waar hij dankbaar voor was in de vorige koffiekamer. Dat was dankbaarheid voor ’Just digg it’. Deze organisatie zet zich in om de aarde weer af te koelen.