De route van Martin

Martin is 46 jaar en heeft al 18 jaar een relatie met Albert. Martin werkt als conducteur bij de Nederlandse Spoorwegen en zingt in een koor. Martin komt uit een probleemgezin; zijn moeder heeft problemen met het reguleren van emoties. Dit was bepalend in zijn jeugd. Martin heeft een afgeronde MBO-opleiding en is op jonge leeftijd uit huis gegaan. Hij heeft meerdere relaties gehad, die waren van korte duur, tot hij Albert leerde kennen.

Psychische klachten

Na diverse baantjes ging Martin bij de NS werken, dit doet hij nu twaalf jaar. In de baantjes die hij ervoor had, liep hij vaak vast in sociale contacten, maar als conducteur heeft hij daar geen last van. Martin oogt als een sociaal, vriendelijk, zelfverzekerd persoon, die alleen in de relatie met Albert wel nogal veeleisend is.
In eerste instantie ging alles goed tussen Martin en Albert. Gaandeweg in de relatie realiseerde Albert zich steeds vaker dat hij ongewenst in de rol van verzorgende ouder wordt gezet door Martin. Martin is nogal claimend in de relatie.

Martin heeft 1 jaar in het bestuur van zijn koor gezeten; ook daar ondervond hij problemen en is uiteindelijk met ruzie opgestapt. Hem werd verweten dat hij te weinig verantwoordelijkheid nam.

Op voorstel van Albert zijn ze naar de huisarts gegaan, deze heeft hen doorverwezen naar de POH GGz. Daar komt het vermoeden omhoog dat er sprake is van onderliggende psychische problemen. Voorstel van de POH is dat Martin specialistische therapie moet volgen en zo wordt hij doorverwezen naar de curatieve zorg van Arkin BasisGGz

Contact met anderen

Na de intake start de behandeling. Martin leest in een folder over een informatiebijeenkomst van Pit & Co, georganiseerd op de locatie waar hij behandeling krijgt. Hij besluit daar naartoe te gaan. Daar hoort hij over het diverse aanbod van de verschillende herstelactiviteiten in de wijk. Martin is geïntrigeerd, met name door het digitale aanbod en de lotgenotengroep voor volwassenen met ouders met een psychiatrisch achtergrond. In zijn behandeling is omhoog gekomen hoe bepalend de relatie met zijn moeder was voor het ontwikkelen en onderhouden van zijn klachten.
Martin kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en googelt op zijn mobiel naar de site van Pit & Co. Hij ziet een digitaal platform waarin er ruimte is om ervaringen te delen over de worsteling van het dagelijks leven.

Thuis besluit hij om deel te nemen aan de chatgroep. Hij voelt zich meteen gehoord en begrepen. Hij kan in de chatgroep zijn gevecht en angst bespreken waar hij regelmatig mee kampt. In de chatgroep praat Martin met de (familie)ervaringswerker Paul. Langzamerhand bouwen ze een vertrouwensrelatie op.

Door deze positieve ervaring durft Martin een stap verder te gaan. Paul is deelnemer aan de lotgenotengroep en vertelt erover aan Martin. Martin besluit deel te nemen aan het maandelijks lotgenotengroep voor volwassenen met ouders met een psychiatrische achtergrond.

Ervaringskennis en peersupport

Bij de eerste bijeenkomst van de lotgenotengroep ervaart Martin direct herkenning. De (familie)ervaringswerker Paul en de hele groep geven hem een warm welkom gevoel. Hij verbaast zich hoe makkelijk en open mensen praten over hun levensverhalen en voelt zich daar heel goed bij. Hij leert de termen ervaringsdeskundigheid en peersupport voor het eerst kennen. Hij merkt op dat de focus in de groep minder gericht is op het psychisch ziekzijn en meer op de gezonde dagelijkse bezigheden en persoonlijke ontwikkelingen. Door de verhalen van de mensen uit de groep krijgt Martin weer een beetje hoop en vertrouwen in de toekomst over het aangaan van gezonde sociale relaties.

Martin komt al een tijd bij de lotgenotengroep en is ook nog in behandeling bij Arkin BasisGGz. Martin merkt dat hij vooral aan die combinatie veel heeft. Hij ontwikkelt meer ervaringskennis en herkent zijn doen en laten naar anderen. Hierover kan hij ook steeds makkelijker in gesprek gaan met de anderen. Het digitale platform is daarbij zeer ondersteunend.