Het verhaal van Anika

“Mijn naam is Anika. Ik ben moeder van drie volwassen kinderen en samen met ons lieve hondje wonen wij in een fijne woning in Zaandam.

Twaalf jaar geleden ben ik mijn loopbaan als ervaringsdeskundige begonnen bij VriendGGZ. Deze functie stond toentertijd nog in de kinderschoenen. Mijn contactpersoon bij het arbeidsbureau wees mij erop dat dit beroep in opkomst was. Daarvoor had ik nog nooit gehoord van de functie ervaringsdeskundige. Ze vond dit bij mij passen. Het was een schot in de roos: toen ik begon bij mijn eerste werkgever dacht ik: “dit kan ik: mijn ervaringskennis inzetten om kwetsbare burgers te helpen”. Tot op heden doe ik dit werk met veel plezier.

Zelf heb ik een angst- en dwangstoornis en heb daar veel kennis over verkregen vanuit de praktijk, maar ik ondersteun ook mensen met andere psychische problematieken en we leren veel van elkaar.

Later ben ik vrijwilligster geworden bij het Team Ervaringsdeskundigen Zaanstad van RCO ‘De Hoofdzaak’. Ik volgde de Masterclass ervaringsdeskundigheid en haalde mijn certificaat. Op een gegeven moment stroomde ik door naar de functie van coördinator van het team. Dit werk doe ik nog steeds met veel inzet en enthousiasme.

Mijn plek, die ik eerst moest bevechten, is nu een gewaardeerde functie geworden.

Het bedrijf waar ik werkte ging failliet en werd overgenomen door Roads, Team Thuis, waar ik verder kon werken als ervaringsdeskundige. Team Thuis werd helaas wegbezuinigd door de Gemeente Amsterdam en één voor één nam ik afscheid van de mensen uit mijn caseload om ze over te dragen naar diverse Buurtteams.

Sinds november 2021 werk ik als ervaringswerker bij FACT-Oost van Mentrum. Een fijn team waar ik mij vanaf het begin al thuis en gehoord voel.

Er is in de loop der tijd veel veranderd voor wat betreft het beroep ervaringswerker. Zo is de naam ervaringsdeskundige bij het FACT veranderd in ervaringswerker. Professionals die in het begin van mijn loopbaan een argwanende en afhoudende houding aannamen, staan nu veel meer open voor samenwerking en nemen onze werkwijze en visie serieus. Mijn plek, die ik eerst moest bevechten, is nu een gewaardeerde functie geworden. Een ontwikkeling waar ik heel blij mee ben.”